Ongefundeerde aanklachten in Jemen bevestigen toenemende vervolging van bahá´ís

DEN HAAG, 20 september 2018, (BWNS) – De door Iran gesteunde Houthi-autoriteiten in Sana´a, Jemen hebben tijdens een hoorzitting in de rechtbank afgelopen zaterdag twintig bahá’ís het doelwit gemaakt van een reeks ongegronde aanklachten. Deze actie komt op een moment dat de leider van de Houthi’s de bevolking heeft opgeroepen tot geweld tegen bahá’ís en andere religieuze minderheden. Deze absurde beschuldigingen – waaronder spionage en afvalligheid – zijn vooral gericht tegen personen die bestuurlijke rollen vervullen in de bahá’í-gemeenschap, maar strekken zich uit tot andere Jemenitische bahá’ís, onder wie een tienermeisje. De hoorzitting begon met alleen de rechter, de openbaar aanklager en andere aanwezige rechters; noch de bahá’ís die werden aangeklaagd, noch hun advocaten waren op de hoogte gebracht van de zitting. De volgende hoorzitting is gepland voor 29 september in Sana’a. De rechter heeft degenen die nu afwezig waren opgeroepen voor de eerstvolgende rechtszitting.

De door Iran gesteunde Houthi-autoriteiten in Sana´a, Jemen hebben afgelopen zaterdag twintig bahá’ís het doelwit gemaakt van een reeks ongegronde aanklachten (Foto door yeowatzup, verkregen via Wikimedia Commons).

‘Deze aanklachten zijn buitengewoon alarmerend en luiden een onverbiddelijke verhoging van de druk in op een moment dat de bahá’í-gemeenschap al wordt bedreigd en de algemene humanitaire crisis in het land urgente aandacht vereist’, zei Bani Dugal, hoofdvertegenwoordiger van de Internationale Bahá’í-gemeenschap bij de Verenigde Naties. ‘We hebben alle reden om ons zorgen te maken over de veiligheid van de bahá’í-gemeenschap in Jemen. We dringen er bij de internationale gemeenschap op aan om een ​​beroep te doen op de autoriteiten in Sana’a om deze absurde, valse en ongegronde beschuldigingen tegen deze onschuldige individuen onmiddellijk te laten vallen, die kwaadwillig zijn aangeklaagd, eenvoudigweg omdat ze hun geloof hebben uitgeoefend’.

De religieus gemotiveerde beschuldigingen door de Houthi-autoriteiten in Sana’a, de hoofdstad van Jemen, die tijdens de rechtszaak van afgelopen zaterdag zijn geuit, passen in een systematische poging om Jemenitische bahá’ís te onderdrukken, onder meer door haattoespraken, arrestaties, gevangenneming en een doodvonnis. ‘De manier waarop de Houthi’s zich richten op de bahá’í-gemeenschap in Jemen doet op een akelige manier denken aan de vervolging van de bahá’ís in Iran in de jaren tachtig, toen de leiders van de bahá’í-gemeenschap werden opgepakt en gedood’, voegde mevrouw Dugal toe.

In een televisietoespraak in maart belasterde en hekelde Abdel-Malek al-Houthi, de leider van de Houthi’s, het Bahá’í-geloof. Hij zette het Jemenitische volk aan tot geweld en drong er bij hen op aan hun land te verdedigen tegen de bahá’ís en leden van andere religieuze minderheden. Binnen enkele dagen na zijn toespraak herhaalden verschillende Jemenitische nieuwssites deze aanvallen en een prominente Houthi-schrijver en strateeg schreef als commentaar op sociale media dat ‘we elke bahá’í zullen afslachten’. Soortgelijke gevoelens werden uitsproken door religieuze autoriteiten in Sana’a, met inbegrip van de Moefti van Jemen, Shams al-Din Muhammad Sharaf al-Din, die in Iran werd opgeleid en die vorig jaar door de Houthi’s werd benoemd.

Op dit moment worden zes bahá’ís gevangen gehouden vanwege hun geloof. Onder hen is Hamed bin Haydara, die vastzit sinds 2013, en in januari werd veroordeeld tot openbare executie vanwege zijn geloof na een langdurig en onrechtvaardig proces. Abdu Ismail Hassan Rajeh, dezelfde rechter die de bespottelijke zaak tegen de heer Haydara voorzat, houdt toezicht op de berechting van de recent aangeklaagde bahá’ís.

Voor meer informatie, bezoek de website van Bahá’í International Community.

Bron: https://news.bahai.org/story/1285/