Iran intensiveert onderdrukking van de bahá’ís

Den Haag, 6 mei 2021 – Bahá’í International Community is bezorgd over het feit dat een recente intensivering van de vervolging van de bahá’ís in Iran gaande lijkt te zijn. Dit duidt op de uitvoering van een groter plan dat is opgezet door de Iraanse regering om de vervolging van de bahá’í-gemeenschap, de grootste niet-moslim religieuze minderheid in het land, toe te laten nemen.

Systematische onderdrukking van de bahá’ís in Iran neemt toe

Door heel Iran worden momenteel huizen van bahá’ís binnengevallen en worden bahá’ís zonder gegronde redenen gearresteerd. Tot dusver zijn autoriteiten in Baharestan, Isfahan en Shiraz huizen van tientallen bahá’ís binnengevallen, met als resultaat de detentie van meer dan twintig bahá’ís en nog meer bahá’ís die op elk moment naar de gevangenis kunnen worden opgeroepen. Deze invallen en arrestaties zijn de laatste in een lange reeks van recente vervolgingsincidenten, waaronder de inbeslagname van eigendommen van bahá’ís in het dorp Ivel in de provincie Mazandaran, en een vertrouwelijke richtlijn van de Commissie voor Etniciteiten, Sekten en Religies in de stad Sari in de provincie Mazandaran om bahá’ís te controleren en te onderdrukken. Ook was er kort geleden het verbod voor de bahá’ís van Teheran om hun geliefden te begraven op plekken die hun eerder waren toegewezen op de Khavaran-begraafplaats in Teheran. Dergelijke incidenten zijn niets minder dan een uitgebreide overheidscampagne met als doel de systematische uitroeiing van de bahá’í-gemeenschap als levensvatbare entiteit.

Golven van moedige binnenlandse en internationale steun voor de bahá’ís in Iran hebben geleid tot een wereldwijde verontwaardiging in solidariteit met de meest elementaire mensenrechten van Iraanse burgers. Als gevolg hiervan werd een onderdeel van de campagne van de regering teruggedraaid, aangezien de bahá’ís van Teheran nu vijf van hun doden hebben kunnen begraven op de Khavaran-begraafplaats in Teheran, waardoor de situatie nu weer terug is bij de eerdere regeling die voor de gemeenschap was getroffen.

‘De recente gebeurtenissen hebben bewezen dat eenheid en solidariteit centraal staan ​​bij het bereiken van mensenrechten voor alle Iraniërs’, zei Diane Ala’i, vertegenwoordiger van Bahá’í International Community bij de Verenigde Naties in Genève. ‘Deze steun en solidariteit is nu essentieel om te reageren op de intensivering van de vervolging van de bahá’ís in Iran die momenteel gaande is’.

Achtergrondinformatie:

  • De bahá’ís zijn de grootste niet-islamitische religieuze minderheid van Iran en zij worden al 42 jaar systematisch vervolgd, zo melden de Verenigde Naties en andere instanties uitvoerig. Meer dan 200 bahá’ís werden geëxecuteerd na de islamitische revolutie van 1979 en sinds de jaren tachtig wordt hen hoger onderwijs en levensonderhoud geweigerd, zijn ze belasterd in de media en zijn zelfs hun begraafplaatsen geschonden.
  • De vervolging van de bahá’ís in Iran wordt uitgebreid gedocumenteerd op de website Archives of Persecution of the Bahá’ís in Iran.
  • Eind april 2021 verboden de Iraanse autoriteiten de bahá’ís van Teheran om hun dierbaren te begraven in een ruimte die eerder aan hen was toegewezen op de Khavaran-begraafplaats in Teheran, waardoor de gemeenschap de mogelijkheid had om ofwel de nauwe stukjes tussen de bestaande graven te gebruiken om hun geliefden te begraven of om een ​​massale begraafplaats te gebruiken waarvan de autoriteiten beweerden dat deze onlangs was geruimd. Op het moment van schrijven is de situatie voor de bahá’ís in Teheran nu teruggebracht naar de vorige regeling.

Bron: https://www.bic.org/news/irans-oppression-bahais-unfolding-greater-intensity