Iraanse regering vernietigt landbouwgrond van bahá’ís in het meest recente, wrede voorbeeld van economische apartheid

DEN HAAG, 31 mei 2024 – Iraanse regeringsagenten hebben vele rijstvelden van bahá’ís in het dorp Ahmadabad in de provincie Mazandaran platgebulldozerd en daarbij gewassen en irrigatiebermen vernietigd. Lokale bahá’ís in dit landelijke gebied bezitten en bewerken dit land al generaties lang.

De moedwillige en wrede daad van vernietiging is slechts het meest recente voorbeeld van het beleid van de Iraanse regering om huizen en boerderijen die eigendom zijn van bahá’ís in beslag te nemen en te vernietigen.

De vernietiging van rijstvelden die eigendom zijn van bahá’ís in Iran is het meest recente voorbeeld van het beleid van de Iraanse regering om huizen en boerderijen van bahá’ís in beslag te nemen en te vernietigen.

 

 

Tijdens de aanval, waarvan video’s en foto’s online werden gepubliceerd, reed een grote graafmachine heen en weer over de rijstvelden, vernietigde ze en ging vervolgens naar de rivier waar hij het waterkanaal naar de rijstvelden platwalste.

Op de achtergrond zijn ambtenaren in militaire uniformen te zien. Tientallen dorpelingen – waaronder een gebukte en bejaarde vrouw met een wandelstok – lijken de ambtenaren te smeken om te stoppen met hun vernietigende werk.

“Deze laatste aanval op de bahá’ís in Iran is nog meer wreedheid, een vorm van economische apartheid en een nieuwe poging tot religieuze zuivering, bedoeld om de bahá’ís van hun eigen landbouwgrond te verdrijven,” zegt Simin Fahandej, vertegenwoordiger van de Bahá’í International Community bij de Verenigde Naties in Genève. “De Iraanse regering probeert Iran onleefbaar te maken voor bahá’ís.”

“Gedurende bijna vijf decennia heeft de Iraanse regering bahá’í-huizen verwoest, bahá’í-land in beslag genomen en geprobeerd de bahá’ís te beroven van hun recht om in hun levensonderhoud te voorzien. Met een graafmachine over de velden van onschuldige boeren rijden is een krenking van de bahá’ís, voor alle hardwerkende Iraanse burgers en voor de eigen bewering van de regering om voor haar mensen te zorgen. De rijstvelden moeten teruggegeven worden aan de bahá’ís en de autoriteiten moeten een schadevergoeding betalen voor deze barbaarse daad,” zegt mevrouw Fahandej.

In januari hadden de Iraanse autoriteiten het land van Ahmadabad al afgezet in een illegale operatie waarover de bahá’ís in Ahmadabad eerder al berichtten.

Een dag voor het laatste incident, toen de lokale bewoners de aanwezigheid van de graafmachine opmerkten en vroegen waarom die naar het dorp was gebracht, kregen ze van de ambtenaren te horen dat die daar was voor bouwwerkzaamheden die in het gebied zouden worden uitgevoerd. De lokale bahá’ís hebben de zaak daarom niet verder onderzocht.

Bron: https://www.bic.org/news/iranian-government-destroys-bahai-owned-farmlands-latest-cruel-example-economic-apartheid