Elektrocuties, afranselingen en massale arrestaties: de door Iran geïnspireerde campagne van de Houthis tegen de Jemenitische bahá’ís

DEN HAAG, 24 februari 2020 — Vierentwintig leden van de bahá’í-gemeenschap in Jemen moeten morgen in een Houthi-rechtszaal in Sanaa verschijnen voor de laatste sessie van een religieus gemotiveerd schijnproces, waarvan Bahá’í International Community (BIC) gelooft dat dit op zijn minst gedeeltelijk een gevolg is van richtlijnen van Iraanse autoriteiten.


Dhr. Akram Ayyash (links) en dhr. Waleed Ayyash zitten sinds 2017 gevangen.

Eén van de Jemenitische bahá’ís die berecht zullen worden – die ook eerder al is gearresteerd en anoniem wil blijven – vertelde aan BIC dat de Houthi-autoriteiten proberen de bahá’í-gemeenschap in het land systematisch uit te roeien. “Het is niet alleen gericht op een paar mensen”, voegde hij eraan toe. De Houthis willen ook dat andere bahá’ís zich “bang voelen”. De Jemeniet gaf verder aan dat een dergelijke vervolging niet alleen de gearresteerden of de gevangenen schaadt, maar ook hun families en tientallen andere mensen.

De Jemenitische bahá’í voegde eraan toe dat zijn Houthi-ondervragers hadden bevestigd dat zijn arrestatie te wijten was aan zijn religieuze overtuigingen – en omdat de bahá’ís vrede bevorderen in oorlogstijd. Hij en andere gevangen bahá’ís werden ook lastiggevallen door extremistische personen in de gevangenis die hen “ongelovigen” noemden en hun met de dood bedreigden.

Het proces tegen de 24 leden van de bahá’í-gemeenschap morgen volgt op jaren van willekeurige en gewelddadige detentie van de zes bahá’ís door de Houthi-autoriteiten.

De heer Waleed Ayyash – één van de vijf bahá’ís die in 2017 werden gearresteerd – werd gemarteld tijdens zijn eenzame opsluiting van zeven maanden in het National Security Bureau. Hij werd ook fysiek gedwongen om met inkt zijn vingerafdruk te zetten onder zijn naam op een schriftelijke verklaring. Mr. Ayyash heeft erop aangedrongen dat deze verklaring onjuist is.

Vier van de andere gevangen bahá’ís – dhr. Kayvan Ghaderi, dhr. Wael al-Arieghie, dhr. Badiullah Sana’i en dhr. Akram Ayyash – hebben hun advocaten niet mogen zien, ze zijn mishandeld en hun is toegang tot medische zorg ontzegd.

“De bahá’ís die in Sanaa worden vastgehouden zijn onschuldig en de fysieke en mentale martelingen die ze hebben ondergaan zijn gemaakt om hen te dwingen misdaden die ze niet hebben begaan te bekennen”, zegt Bani Dugal, hoofdvertegenwoordiger van de BIC. “Bovendien moeten de Houthis stoppen met de financiële afpersing van de Jemenitische bahá’ís door inbeslagname en pogingen om de eigendommen van alle verdachten af te pakken, als gevolg van het proces.”

De eerste Jemenitische bahá’í die na de revolutie van 2011 werd gearresteerd was de heer Hamed bin Haydara. Hij werd in 2013 gearresteerd, geslagen en geëlektrocuteerd, gedwongen om documenten te ondertekenen terwijl hij geblinddoekt was, ervan beschuldigd een “vernietiger van de Islam en religie” en een spion voor Israël te zijn. De zaak van de heer Haydara duurde meerdere jaren en op 2 januari 2018 werd hij veroordeeld tot openbare executie vanwege zijn religieuze overtuigingen. Er is beroep ingesteld tegen dit vonnis en dit is in behandeling. Sinds zijn arrestatie zijn er achttien hoorzittingen geweest in de beroepsfase. De eerstvolgende hoorzitting van de heer Haydara is gepland op 31 maart a.s.

Dhr. Hamed bin Haydara werd in 2011 gearresteerd en kreeg de doodstraf opgelegd in 2018.

“Als de Houthis zich volledig willen inzetten voor het proces dat de vrede die zo hard nodig is voor de Jemenitische bevolking dichterbij zal brengen, moeten ze de vrijheid van godsdienst en levensovertuiging respecteren,” zegt Diane Ala’i, vertegenwoordiger van de BIC in Genève.

De Bahá’í International Community roept de Houthi-autoriteiten op om de rechten van de zes bahá’í-gevangenen te respecteren en hun toegang te verlenen tot hun advocaten. Voorts roept BIC op tot hun onmiddellijke vrijlating en om de vervolging van de leden van dit geloof in Jemen te staken.

Bron: https://www.bic.org/news/electrocutions-beatings-and-mass-arrests-houthis-iran-inspired-campaign-against-yemeni-bahais