Terwijl Nederland de tweehonderdste geboortedag van de Báb viert, ondervinden bahá’ís in Iran extra druk

Den Haag, 5 november 2019 — In Nederland vieren bahá’ís met hun buurtgenoten, vrienden en familie op verschillende plaatsen de 200ste geboortedag van de Báb, de Heraut van het Bahá’í-geloof. Zo was er in Steggerda, Friesland, de hele maand oktober een tentoonstelling gericht op de ontwikkelingen van de mensheid tijdens het leven van de Báb en Bahá’u’lláh en is er in Groesbeek, Gelderland, een expositie van kunstwerken ter ere van deze gelegenheid.


Collectief kunstwerk gemaakt door gasten tijdens een viering in Rotterdam.

Vorige week zijn er meer dan honderd vieringen geweest in heel Nederland. Deze vieringen gingen vaak gepaard met creatieve uitingen zoals muzikale optredens, dansoptredens, een schimmenspel en theatrale vertolkingen. Ook zijn er diverse vertoningen geweest van de film “Dageraad van het Licht” op huiskamerniveau, in buurthuizen en in filmhuizen in Dordrecht en ook in Utrecht. De burgemeester van Utrecht hield ter ere van deze bijzondere gelegenheid een openingstoespraak over het belang van het leven van de Báb.


Reflectiekaartjes over de film ‘Dageraad van het Licht’ worden opgehangen na de filmvertoning in het Kinepolis Theater in Utrecht. De Burgemeester van Utrecht houdt een openingswoord.

Terwijl mensen van verschillende culturen en achtergronden in tienduizenden plaatsen over de hele wereld de 200ste geboortedag van de Báb vierden, oefenden de Iraanse autoriteiten verhoogde druk uit op bahá’ís in Iran.

Slechts enkele dagen geleden vielen in Shiraz, de geboorteplaats van de Báb, de autoriteiten een viering binnen en arresteerden minstens twee bahá’ís. Enkele dagen daarvoor werden meerdere huizen in dezelfde stad tegelijkertijd binnengevallen en werden drie bahá’ís gearresteerd. De Iraanse autoriteiten hebben publiekelijk de religieuze motieven voor de aanval op de bahá’í-gemeenschap bevestigd en bevorderd met het oog op de komende vieringen van de tweehonderdste geboortedag. Onlangs werden vijf winkels van bahá’ís in Chabahar door de autoriteiten verzegeld omdat de eigenaren heilige dagen van het Bahá’í-geloof in acht namen.

In de dagen voorafgaand aan de viering van de tweehonderdste geboortedag in Yazd, werd een bahá’í-kerkhof vernield, met inbegrip van het graf van wijlen Farhang Amiri, die eerder werd doodgestoken tijdens een religieus gemotiveerde aanval vlak voor zijn huis. De gebeurtenis in Yazd is de meest recente in een reeks aanvallen op begraafplaatsen en verstoringen van begrafenissen dit jaar. In de provincie Teheran werden bahá’ís willekeurig gearresteerd nadat hun huizen grondig waren doorzocht en hun bezittingen in beslag waren genomen. Voorts werden in Semnan drie jonge bahá’ís, na enkele maanden vast te hebben gezeten, soms onder schrijnende omstandigheden, op basis van valse aanklachten veroordeeld tot gevangenisstraffen van vijf tot tien jaar.

Bron: https://www.bic.org/news/world-celebrates-bicentenary-bahais-iran-experience-added-pressure