Iran vaardigt meer gevangenisstraffen uit tegen bahá’ís in Iran – ook tegen een derde voormalige leider

DEN HAAG, 23 februari 2023 – Mahvash Sabet en Fariba Kalamabadi, twee Iraanse bahá’ís, zitten nu in de vierde maand van hun tien jaar onterecht opgelegde gevangenisstraf in de Evin-gevangenis. Dit is de tweede keer dat ze een 10-jarige gevangenisstraf uitzitten. Samen met vijf anderen waren ze tot 2008  lid van een informele leiderschapsgroep van de bahá’í-gemeenschap in Iran. In 2008 werd de groep ontbonden toen alle zeven leden ervan werden gearresteerd en voor 10 jaar gevangengezet. 

Op 10 februari jl.  werd ook een derde lid van die voormalige groep, de heer Afif Naimi, veroordeeld tot zeven jaar gevangenisstraf. Net als mevrouw Sabet en mevrouw Kamalabadi was hij in juli 2022 opnieuw gearresteerd.

Samen met de heer Naimi werden ook verschillende andere bahá’ís veroordeeld.

De laatste ontwikkelingen volgen op maanden van geïntensiveerde vervolging van de bahá’í-gemeenschap in Iran en temidden van de bredere mensenrechtensituatie in het land, die beide wereldwijde aandacht hebben gekregen.

De internationale Bahá’í-gemeenschap roept op tot de onmiddellijke vrijlating van alle gevangengenomen bahá’ís, tot beëindiging van de vervolging van de bahá’í-gemeenschap door de Iraanse regering, en tot eerbiediging door de regering van de mensenrechten van al haar burgers.

Achtergrond

Op 10 februari 2023 veroordeelde de Revolutionaire Rechtbank van Karaj, in de provincie Alborz, in een gezamenlijke zitting  Afif Naimi en twaalf;f andere bahá’ís tot gevangenisstraffen van twee tot zeven jaar, geldboetes, een verblijfsverbod in Alborz, een verbod om het land te verlaten, een verbod op educatieve en culturele activiteiten, ontneming van sociale rechten en andere straffen.

De veroordeelden zijn Afif Naimi, Mahsa Tirgar, Kamyar Habibi, Rameleh Tirgrenjad, Sabin Adeyani Yazdani, Elham Shareghi Arani, Nakisa Sadeghi, Sadaf Sheikhzadeh, Shahrazad Mastouri, Negin Rezaie, Saman Ostovar, Sahba Adyani en Bita Momtazi.

Bron: https://www.bic.org/news/iran-issues-more-jail-terms-against-bahais-iran-including-third-former-leader