Update: gewapende Houthi’s vallen vreedzame bahá’í-vergadering binnen, arresteren tenminste 17 bahá’ís; indicaties van toenemende repressie

DEN HAAG, 26 mei 2023 – Gewapende Houthi’s hebben gisteren, op 25 mei, een gewelddadige aanval gepleegd op een vreedzame bijeenkomst van bahá’ís in Sanaa, Jemen, waarbij ten minste 17 mensen, onder wie vijf vrouwen, werden vastgehouden en gedwongen werden meegenomen naar een onbekende locatie. Deze inval is voor de Jemenitische bahá’ís een nieuwe klap voor een reeds zwaar vervolgde religieuze gemeenschap in dat land. De Bahá’í International Community (BIC) roept op tot onmiddellijke vrijlating van de gevangenen.

Een video van de laatste aanval werd gemaakt door bahá’ís die via Zoom bij de bijeenkomst volgden. 

Gewapende Houthi’s hebben een gewelddadige overval gepleegd op een vreedzame bijeenkomst van bahá’ís in Sanaa, Jemen, waarbij ten minste 17 mensen zijn vastgehouden en gedwongen zijn verdwenen

 

De BIC is ook op de hoogte gebracht van andere incidenten die suggereren dat de inval de eerste van meerdere pogingen van de veiligheidsdienst zou kunnen zijn om bahá’ís in het door Houthi gecontroleerde Jemen aan te vallen. Details over deze incidenten worden om veiligheidsredenen achtergehouden.

“In de hele Arabische regio zien we regeringen die streven naar vrede, voorbijgaande sociale verschillen opzij zetten, vreedzaam samenleven bevorderen en naar de toekomst kijken”, zegt Bani Dugal, de hoofdvertegenwoordiger van de BIC bij de Verenigde Naties. “Maar in Sanaa gaan de de facto Houthi-autoriteiten de tegenovergestelde richting uit, waarbij ze de vervolging van religieuze minderheden verdubbelen en brutale gewapende aanvallen op vreedzame en ongewapende burgers organiseren. De Houthi’s hebben keer op keer de mensenrechten van bahá’ís en vele anderen geschonden en daar moet een eind aan komen.”

De aanval kwam toen een groep bahá’ís zich in een privéwoning had verzameld om het nationale bestuursorgaan van de gemeenschap te kiezen. De inval is een duidelijke schending van de vrijheid van godsdienst of levensovertuiging en het recht, onder internationale verdragen, om samen te komen en religieuze en gemeenschapsaangelegenheden te behartigen.

Bahá’ís hebben geen geestelijken en kiezen jaarlijks raden om te voorzien in de spirituele en materiële behoeften van hun gemeenschappen.

De bahá’ís in Jemen hebben jarenlang te lijden gehad onder arrestaties, gevangenzettingen, ondervragingen en martelingen, en openbare aansporingen tot geweld door toedoen van de Houthi’s, die ook eigendommen van de bahá’ís in beslag hebben genomen. Verschillende Jemenitische bahá’ís zijn uit het land verbannen. De regering heeft een eerdere zaak tegen 24 bahá’ís nog niet geseponeerd.

“Zelfs terwijl er gesprekken gaande zijn om de oorlog in Jemen te beëindigen, zien we dat de Houthi-autoriteiten doorgaan met gewelddadige vervolgingen tegen hun eigen volk”, zei mevrouw Dugal. “De internationale gemeenschap moet nu haar invloed aanwenden om de Houthi’s te dwingen de mensenrechten van alle Jemenitische burgers te respecteren, te beginnen met de vrijlating van deze 17 (of meer) onschuldige bahá’ís die bij deze gewelddadige, ongerechtvaardigde inval zijn gearresteerd. Jemenitische bahá’ís willen hun land dienen, het helpen de huidige uitdagingen te overwinnen en werken aan het bevorderen van vrede en welvaart. Wat tragisch dat de Houthi-autoriteiten op dit gunstige moment ervoor kiezen om op deze beschamende manier te handelen.”

Bron: https://www.bic.org/news/armed-houthis-attack-peaceful-bahai-gathering-arresting-least-17-fresh-crackdown 

_______________________________________________________

Voor meer informatie: Bureau Public Affairs van de Bahá’í-gemeenschap Nederland, Riouwstraat 27, 2585 GR Den Haag | telefoon: 070-355 4017 |  e-mail: publicaffairs@mail.bahai.nl | contactpersoon: Karlijn van der Voort 06-410 44 872, website: http://www.bahai.nl en http://www.bahai.org