Wereldwijde campagne gelanceerd om arrestatie 7 jaar geleden van zeven Iraanse bahá’í-leiders te memoreren

NEW YORK, 14 mei 2015, (BWNS) — De Bahá’í International Community (BIC) is gestart met een campagne om het 7e jaar van de onrechtmatige arrestatie en opsluiting van de zeven voormalige bahá’í-leiders in Iran te markeren.

De campagne loopt tot 21 mei 2015. Over de hele wereld worden door bahá’í-gemeenschappen en anderen activiteiten gepland om aandacht te vragen voor het lot van de zeven, die werden gearresteerd in 2008. Het lot van zo’n 90 andere bahá’ís, evenals van andere gewetensgevangenen in Iran, zal ook worden gemarkeerd.

3
Campagne logo

“Wat de gebeurtenissen van het afgelopen jaar steeds duidelijker laten zien aan mensen in Iran en aan anderen in de wereld die vrede en eendracht voorstaan, is het schrille contrast tussen de vreedzame bedoelingen en onbaatzuchtige dienstbaarheid van de bahá’í-gemeenschap en de betreurenswaardige en onmenselijke daden van degenen die, onder invloed van onkundige en religieuze vooroordelen, onrecht blijven plegen jegens u”, schreef het Universele Huis van Gerechtigheid, het internationale bestuursorgaan van het Bahá’í-geloof, in een brief aan de bahá’ís in Iran eerder deze maand.

De campagne heeft als thema “Seven Days in Remembrance of Seven Years for the Seven Baha’i Leaders.” De komende zeven dagen zullen de activiteiten zich elke dag richten op een ander lid van de zeven bahá’í-leiders: Mahvash Sabet, Fariba Kamalabadi, Jamaloddin Khanjani, Afif Naeimi, Saeid Rezaie, Behrouz Tavakkoli en Vahid Tizfahm. In Nederland is aan elke dag ook een stad verbonden resp. Rotterdam, Den Haag, Amsterdam, Groningen, Nijmegen, Amersfoort en Utrecht.

Er zijn Facebook pagina’s in het Engels en Perzisch opgezet als verzamelpunten en er is een hashtag toegewezen: #7Bahais7years. Meer achtergrondinformatie is te vinden op www.bic.org/7Bahais7years.

De zeven vormden het voltallige ledenaantal van de nu ontbonden ad hoc groep die zorgdroeg voor de geestelijke en sociale behoeften van de Iraanse bahá’í-gemeenschap in afwezigheid van de formeel gekozen bahá’í-leiding, die in 1983 werd verboden.

Mevrouw Sabet werd op 5 maart 2008 gearresteerd, de andere zes op 14 mei 2008. In 2010 werden de zeven berecht en ten onrechte veroordeeld voor “spionage” en “verspreiden van propaganda tegen het regime” naast andere valse beschuldigingen. Ze werden veroordeeld tot 20 jaar gevangenisstraf, de langste veroordeling voor welke gewetensgevangene dan ook in Iran.

Bron: https://news.bahai.org/story/1053

SPECIAL REPORTS: The Baha’is in Iran
Denial of education | The 7 Baha’i leaders | Baha’is of Semnan