In Iran tweede Yaran-lid na 10 jaar vrij

Den Haag, 2 november 2017 – Fariba Kamalabadi, een lid van de voormalige groep die leiding gaf aan de bahá’ís in Iran, heeft onlangs haar onrechtvaardige tienjarige gevangenisstraf afgesloten. Zij is het tweede lid van de voormalige Yaran dat is vrijgelaten.

Hoewel mevrouw Kamalabadi, een ontwikkelingspsycholoog, niet langer is opgesloten in de gevangenis, zal zij naar het dagelijks leven terugkeren in een land dat niet is veranderd in zijn vooroordeel en onrechtvaardige behandeling van de bahá’ís. Zij zal bij de vele vormen van onderdrukking, o.a. een medialandschap tegenkomen dat de bahá’í-gemeenschap volledig vijandig gezind is. Ze zal ook extreem beperkt zijn in haar mogelijkheden om werk te vinden in zowel de publieke als de private sector, simpelweg omdat ze een bahá’í is – een beperking die door de Iraanse regering is ingesteld en geïmplementeerd na de islamitische revolutie in 1979.


Fariba Kamalabadi verlaat de gevangenis waar zij 10 jaar onterecht gevangen heeft gezeten. Zij wordt begroet door leden van haar familie.

Mevrouw Kamalabadi (55) maakte deel uit van de ad-hoc groep, bekend als ‘de Yaran’ (hetgeen ‘de Vrienden’ betekent), die zorg droeg voor de fundamentele geestelijke en materiële behoeften van de Iraanse bahá’í-gemeenschap en werd gevormd met medeweten en goedkeuring van de autoriteiten aldaar, nadat de formele bahá’í-instellingen in de jaren tachtig in Iran illegaal werden verklaard. Zij en vijf andere leden van de groep werden in mei 2008 gearresteerd na een inval in hun huizen in de vroege ochtend. Een ander lid, Mahvash Sabet, werd twee maanden eerder gearresteerd, in maart 2008, en is afgelopen maand vrijgelaten na de voltooiing van haar vonnis.


Fariba Kamalabadi is recentelijk uit de gevangenis vrijgelaten, na de voltooiing van haar onterechte vonnis.

De vijf overgebleven leden van de Yaran zullen naar verwachting de hun opgelegde straffen in de komende maanden voltooien. Het zijn Jamalodin Khanjani, 84; Afif Naeimi, 56; Saeid Rezai, 60; Behrooz Tavakkoli, 66; en Vahid Tizfahm, 44.

 

Source: http://news.bahai.org/story/1217/

___________________________________________________________________