Dit jaar een unieke Prinsjesdagviering, live te zien!

DEN HAAG, 11 september 2020 – Ook dit jaar begint Prinsjesdag op 15 september met een interlevensbeschouwelijke bezinningsbijeenkomst waarin vertegenwoordigers van diverse religies en levensbeschouwingen hun boodschap voor parlement, regering en samenleving voor het voetlicht brengen. Een unieke samenwerking van bahá´ís, boeddhisten, brahma kumaris, christenen, hindoes, humanisten, joden, moslims, sikhs, en soefi’s. Omdat de Troonrede in de Grote Kerk wordt gehouden, wijkt de viering uit naar een andere locatie. De Prinsjesdagviering wordt uitgezonden op NPO2 vanaf 10.20 uur in een uitzending van KRO-NCRV en Human en is tevens te volgen via www.prinsjesdagviering.nl.


Prinsjesdagviering 2019 in de Grote Kerk te Den Haag

De Prinsjesdagviering heeft als thema ‘Geloof in vrijheid en vrede – draag je eigen steentje bij’. Misschien meer dan ooit kunnen regering, parlement en burgers inspiratie gebruiken om in deze ongekende crisis gericht te blijven op een solidaire, rechtvaardige en duurzame samenleving waarin vrijheden gewaarborgd zijn. Traditiegetrouw wonen leden van het kabinet, het parlement en het Haagse College de viering bij.

Voor deze Prinsjesdagviering, vanwege de beperkingen door het coronavirus, zijn speciaal filmpjes gemaakt waarin mensen vanuit de tien deelnemende religies en levensbeschouwingen vertellen hoe hun levensovertuiging hen inspireert om concreet gestalte te geven aan vrede en vrijheid in Nederland. Marga Martens, voorzitter van de Inhoudelijke Commissie Prinsjesdagviering, vertelt; “Het is zo indrukwekkend om te zien hoe iedereen toch bezig is, geïnspireerd vanuit eigen religie of overtuiging, voor het welzijn van anderen en voor vrede.”

Sinds 2000 organiseren twintig landelijke en Haagse religieuze en levensbeschouwelijke organisaties gezamenlijk deze bijeenkomst. Een veelkleurig moment van bezinning bij de opening van het parlementaire jaar. Voor een bezielde democratie.