BIC roept partijen in Jemen op om bahá’ís in gevangenenruil op te nemen

DEN HAAG, 5 februari 2019 (BIC) – Bahá’í International Community dringt er bij de partijen in Jemen sterk op aan om de zes bahá’ís, die gevangen zitten om religieus-gemotiveerde redenen in het door Houthi-gecontroleerde Sana’a, op te nemen in de gevangenenruil. Verdere besprekingen over de uitwisseling vinden vandaag plaats in Amman, Jordanië, onder supervisie van de VN.


Akram Ayyash (links) en Walid Ayyash (rechts) bevinden zich onder de zes gevangen bahá’ís in Sana’a, Jemen.

Volgens gerechtelijke documenten zitten alle zes gevangenen vanwege hun geloofsovertuiging vast en verschenen zij in de afgelopen maanden voor de rechter in Sana’a. De heer Hamed bin Haydara verscheen afgelopen week voor het gerechtshof om het vonnis aan te vechten dat hij vorig jaar kreeg. Een vonnis dat hem ter dood veroordeelde en de ontbinding van alle bahá’í-instellingen verordende.

“Er kan geen twijfel over bestaan dat de Houthi’s zes bahá’ís vasthouden, enkel en alleen vanwege hun geloofsovertuiging“, zegt Diane Alai, vertegenwoordiger van Bahá’í International Community bij de VN. “Het is daarom van essentieel belang dat deze gewetensgevangenen worden opgenomen in de gevangenenruil en direct worden vrijgelaten.”

Deze dringende oproep komt nu, omdat de door de VN-gesteunde gesprekken tussen de strijdende partijen gaande zijn. Een overeenkomst tussen de Houthi’s en de Jemenitische overheid over gevangenenruil werd aanvankelijk overeengekomen als onderdeel van hun gesprekken.


Hamed bin Haydara, een bahá’í in Jemen, verscheen afgelopen week voor het gerechtshof om het vonnis aan te vechten dat hij vorig jaar kreeg.
Een vonnis dat hem ter dood veroordeelde en de ontbinding van alle bahá’í-instellingen verordende.

Bron: https://www.bic.org/news/bic-urges-parties-yemen-include-bahais-sanaa-prisoners-exchange