Bewustzijn van de eenheid van de mensheid is een voorwaarde voor duurzame vooruitgang, zegt BIC

DEN HAAG, 21 februari 2019 (BIC) — Het scheppen van nieuwe patronen van ons gemeenschappelijk bestaan, die de hoogste aspecten van de menselijke natuur vollediger reflecteren, zoals vrijgevigheid, medeleven, eerlijkheid en edelmoedigheid doet een beroep op de talenten en de participatie vanalle segmenten van de mensheid, stelde Bahá’í International Community (BIC) tijdens een wereldwijde conferentie van religieuze leiders, geleerden en culturele vertegenwoordigers.


(v.l.n.r.) Bani Dugal, hoofdvertegenwoordiger van Bahá’í International Community bij de Verenigde Naties, naast dr. Ahmed Al-Tayeb, de groot-imam van Al-Azhar.

Meer dan 700 mensen bezochten de Global Conference on Fraternity in Abu Dhabi (Verenigde Arabische Emiraten) op 3 en 4 februari, onder wie paus Franciscus en dr. Ahmed Al Tayeb, de groot-imam van Al-Azhar. De interreligieuze conferentie, georganiseerd door de Moslimraad voor Ouderen, werd opgericht om een ​​internationaal podium voor meerdere religies te bieden om de belangrijkste kwesties die verband houden met vreedzame co-existentie, tolerantie en menselijke waarden te bespreken.


De hoofdvertegenwoordiger van BIC bij de Verenigde Naties, Bani Dugal, nam deel aan een paneldiscussie met als titel ‘Gezamenlijke verantwoordelijkheden voor het bereiken van menselijke broederschap’, samen met christelijk en islamitisch religieuze leiders en denkers. ‘Een betere wereld komt niet tot stand slechts omdat we het willen, zelfs niet omdat we er toe oproepen en ervoor pleiten’, zei mevrouw Dugal. ‘Er zullen alleen nieuwe en meer volwassen relatiepatronen opkomen  ​​in de mate waarin we proactief opstaan en stappen ondernemen om ze op te bouwen. Een ieder van ons heeft derhalve een grote morele verantwoordelijkheid. Ieder individu moet evalueren wat zijn of haar eigen reactie zou moeten zijn op de dringende behoeften van het huidige historische moment’.


‘Onze verantwoordelijkheden ten aanzien van de vooruitgang van de beschaving zijn echter ook gezamenlijke verantwoordelijkheden. Daaraan voldoen is een taak die niet alleen moet worden gedragen door individuen, maar door gemeenschappen, samenlevingen en uiteindelijk door het gehele menselijke ras, in zijn oneindige verscheidenheid en rijkdom’. ‘Werken aan de verbetering van de wereld is niet alleen een taak van één groep,’ voegde Bani Dugal toe. ‘Integendeel, elke natie, groep en individu zal, in meer of mindere mate bijdragen aan het ontstaan ​​van de wereldbeschaving waar de mensheid onweerstaanbaar naar toe werkt. Als tegenwoordig het bewustzijn van de eenheid van de mensheid inderdaad een voorwaarde is voor de menselijke vooruitgang, dan moet iedere vorm van vooroordeel en discriminatie worden afgeschaft, of dat nu is op basis van geslacht, ras of enig ander kenmerk’.

‘Eeuwenoude tegenstellingen moeten geheeld worden en langdurige onrechtvaardigheden recht worden gezet. Eenheid van doel en een krachtig besef van gezamenlijk streven moet worden bevorderd onder steeds grotere groepen mensen. Menselijke broederschap, in zijn talloze vormen en belichamingen, is onafscheidelijk verbonden met deze doelstellingen’.

De conferentie culmineerde in een historische ontmoeting tussen dr. Ahmed Al Tayeb en paus Franciscus, de eerste paus die het Arabische schiereiland bezocht en resulteerde in de ondertekening van de Abu Dhabi-verklaring waarin werd opgeroepen tot ‘alle betrokkenen om te stoppen met het gebruik van religie om aan te zetten tot haat, geweld, extremisme en blind fanatisme’.

Lees het volledige commentaar van de hoofdvertegenwoordiger van Bahá’í International Community hier.

Bron: https://www.bic.org/news/consciousness-oneness-humankind-prerequisite-lasting-progress-says-bic