Bahá’í-gemeenschappen vieren uitbundig 200ste geboortedag van Bahá’u’lláh

DEN HAAG, 16 oktober 2017 – Geïnspireerd door het leven en de leringen van Bahá’u’lláh, grondlegger van het Bahá’í-geloof, vieren miljoenen mensen in tienduizenden plaatsen over de hele wereld op 21 en 22 oktober 2017 Zijn tweehonderdste geboortedag. In Nederland zijn bahá’í-gemeenschappen in zo’n vijftig plaatsen zich enthousiast aan het voorbereiden. 

Taraneh Mozoun, ‘Eenheid in Verscheidenheid’

Bahá’u’lláh zag een toekomst voor zich waarin de gehele mensheid samenleeft als één familie. Hij leert dat elk mens een uniek doel heeft om te helpen een verenigde wereld te bouwen, dat rechtvaardigheid nodig is om dit potentieel te verwezenlijken en dat ongelijkheid tussen man en vrouw, rijk en arm, oost en west moet worden opgeheven. Zijn Leringen geven vorm aan een proces van sociale transformatie en gemeenschapsopbouw. In de praktijk betekent dit dat bahá’ís en hun vrienden in Nederland 134 meditatieve of gebedsbijeenkomsten, 33 kinderklassen, 20 jeugdgroepen en 87 leerkringen organiseren (oktober 2017) en systematisch leren in een proces van studie, planning, actie en reflectie. Op deze manier worden er geleidelijk aan inzichten opgebouwd over doeltreffende manieren om aan de verbetering van de samenleving te werken.

Ter gelegenheid van de geboortedag wordt door middel van kunstwerken, films, muziek en andere initiatieven, creatieve uiting gegeven aan de leringen van Bahá’u’lláh. Kunstenares Taraneh Mozoun uit Den Haag ontwierp een aantal keramische potten met verschillende kleuren, maten en geometrische vormen als een symbool van eenheid in verscheidenheid. In Almere ontstond ‘Fruits of one Tree’, een muziekvideo van Servitude in Motion die door internationale samenwerking tot stand is gekomen. Door de gemeenschappen Zwolle, Raalte en Deventer worden lotusbomen geschonken aan de respectievelijke gemeenten. De burgemeester van Deventer neemt de boom, die een centrale plek in de stad krijgt, officieel in ontvangst.

Kalligrafie prominente Iraanse kunstenaar Mishkin-Qalam

Een belangrijk onderdeel van het programma van de vieringen is de première van de film ‘Light to the World’. Deze film zal op de vieringen in onder andere de volgende plaatsen te zien zijn: Abbekerk, Abcoude, Alkmaar, Almere, Amersfoort, Amsterdam, Apeldoorn, Arnhem, Assen, Bunnik, Delft, Den Bosch, Den Haag, Den Haag-Scheveningen, Drachten, Ede, Elsloo (Lb), Enschede, Gemonde met Boxtel, Gouda, Groesbeek met Malden, Molenhoek, Mook en Heumen, Groningen, Haarlem-Beverwijk, Hallum, Heelsum, Landsmeer, Leiden, Leiderdorp, Leidschendam-Voorburg, Lelystad, Maarssen, Mantgum, Mijdrecht, Nijmegen, Oegstgeest, Purmerend, Rotterdam, Sauwerd-Winsum, Sneek, Steggerda, Stichtse Vecht, Stootshoorn, Tilburg, Utrecht, Veldhoven met Eindhoven, Voorhout, Wijhe met Deventer, Luttenberg en Zwolle, Zaandam, Zeist en Zoetermeer. Er is tevens een nationale viering in Den Haag voor genodigden. Voor deze uitnodiging werd een speciale postzegel ontworpen. Ook in Steggerda werd een postzegel ontworpen.

Deze viering is een uitnodiging en een kans voor iedereen om meer te leren over het leven en de missie van Bahá’u’lláh in eigen omgeving. Aanmelden kan via het contactformulier op www.bahai.nl.