Bahá’í-gemeenschap Nederland maakt film om doodstraf van bahá’ís in Jemen

DEN HAAG, 8 januari 2019 – In de korte film Free #YemeniBahais 2019 vertellen kinderen uit Nederland waargebeurde verhalen van zes leeftijdsgenoten uit Jemen van wie familieleden gewetensgevangenen zijn. In de film roept de Nederlandse bahá’í-gemeenschap de Houthi-autoriteiten op tot onmiddellijke vrijlating van de bahá’ís in Jemen.

Kinderen uit Nederland vertellen het verhaal van hun Jemenitische leeftijdsgenoten en laten hun stem horen.

Te midden van een burgeroorlog, cholera en hongersnood, in het door Houthi bestuurde gebied in Jemen, wordt een religieuze gemeenschap vervolgd: de bahá’ís. Na een schijnproces van vijf jaar werd de heer Hamed bin Haydara ter dood veroordeeld. Vele andere bahá’ís wacht hetzelfde lot. Hoewel de Houthi-autoriteiten tijdens de vredesbesprekingen in Stockholm in december 2018 akkoord gingen om gevangenen uit te wisselen, zijn ze niet bereid om de bahá’ís te laten gaan.

Iran, wiens officiële beleid het is om het Bahá’í-geloof zowel binnen als buiten Iran te elimineren, heeft Jemen als een ander slagveld gekozen. De afgelopen weken hebben de Houthi-autoriteiten meerdere zorgwekkende stappen ondernomen waardoor de bahá’ís in Jemen nog meer gevaar lopen.


Het waargebeurde verhaal van de heer Hamed bin Haydara wordt verteld.

De Verenigde Naties, (Euro)parlementariërs, deskundigen op het gebied van internationaal recht en vele anderen roepen op tot de onmiddellijke vrijlating van de bahá’ís in Jemen.