Webversie Nieuwsbericht

Aanmelden Nieuwsbericht

Afmelden Nieuwsbericht

Gevangenisstraf bahá’í-leiders mogelijk veranderd naar 10 jaar

 


Den Haag, 17 september 2010

 

 

 

De gevangenisstraf voor elk van de zeven bahá'í-leiders is naar verluid veranderd van twintig naar tien jaar. De advocaten van de zeven zijn hiervan mondeling in kennis gesteld.

 

De zeven - Fariba Kamalabadi, Jamaloddin Khanjani, Afif Naeimi, Saeid Rezaie, Mahvash Sabet, Behrouz Tavakkoli, and Vahid Tizfahm – waren allen lid van een op nationaal niveau werkende groep, die met medeweten van de Iraanse overheid, zorg droegen voor de minimale spirituele behoeften van de 300.000 leden tellende bahá'í-gemeenschap in Iran.

 

Het proces van de zeven bestond uit zes korte verschijningen voor de rechtbank. De eerste keer was op 12 januari van dit jaar, nadat zij 20 maanden lang zonder officiële aanklacht waren opgesloten. Gedurende die hele periode hadden ze nauwelijks één uur toegang tot hun juridische adviseurs. Het proces eindigde op 14 juni.

 

De verdachten werden o.a. beschuldigd van spionage voor Israël, propaganda-activiteiten tegen de islamitische staat en de oprichting van een illegaal bestuur. Alle beschuldigingen werden volledig en categorisch ontkend. De zeven zijn na hun veroordeling overgeplaatst van de Evin gevangenis in Teheran naar de Gohardasht gevangenis in Karaj.

 

Eerdere berichtgeving over de gevangenisstraf van twintig jaar leidde tot een koor van veroordelingen van regeringen over de hele wereld - waaronder Australië, Canada, Frankrijk, Duitsland, Nederland, Nieuw Zeeland, het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten. De Europese Unie en de voorzitter van het Europees Parlement tekenden ook protest aan, samen met tal van mensenrechtenorganisaties, andere groeperingen en talloze individuen. Zie ook http://news.bahai.org/story/794.

 

De Bahá'í World News Service heeft een Speciaal rapport - "Het proces van de zeven bahá'í-leiders" opgesteld met artikelen en achtergrondinformatie over de zeven Iraanse bahá'í-leiders; hun leven, hun gevangenneming, het proces en veroordeling en de beschuldigingen tegen hen. Het biedt ook bronmateriaal over de vervolging van de Iraanse bahá'í-gemeenschap.
Zie http://news.bahai.org/human-rights/iran/yaran-special-report/.

 

 

Meer informatie: 
- http://news.bahai.org/story/793  
- http://www.bahai.nl/read/archief-nieuwsberichten
http://news.bahai.org/human-rights/iran/iran-update.html 
- http://news.bahai.org/human-rights/iran/yaran-special-report/resources

Zie ook:
- http://www.iranpresswatch.org
- http://news.bahai.org/documentlibrary/TheBahaiQuestion.pdf
http://www.iranhrdc.org/httpdocs/English/homepage.htm

 

© Bahá’í-gemeenschap Nederland - Riouwstraat 27 - 2585 GR Den Haag